Berichten

Week van gebed voor eenheid 2021

De Week van gebed voor eenheid 2021 vond plaats van 17 tot en met 24 januari 2021. Bij dit jaarlijks terugkerend gebeuren bidden christenen in de gehele wereld voor Eenheid. Ook in Wageningen.

Het thema van dit jaar was ‘Blijf in mijn Liefde en je zult vrucht dragen’, naar de oproep van Jezus Christus zelf uit het evangelie volgens Johannes (15 vers 5-9). Jezus Christus zei tegen Zijn discipelen: ‘Blijf in mijn liefde en je zult veel vrucht dragen’. Hij blijft in de liefde van de Vader en wil niets liever dan die met ons delen. Hiervoor gebruikt Hij het beeld van de wijnstok. Hij is de wijnstok en de Vader de wijnbouwer. Die snoeit ons en maakt ons heel, zodat wij hem kunnen eren en vrucht dragen, vrucht die zichtbaar wordt in eenheid. Dat is wat we hopen dat er in deze Week van Gebed gebeurt.

Zusters uit de oecumenische kloostergemeenschap in Grandchamp, Zwitserland, hebben het materiaal van de gebedsweek dit keer voorbereid, en wijzen op de verbondenheid met Christus als bron van de vrucht van eenheid. Deze gemeenschap is al sinds haar ontstaan toegewijd aan eenheid en gebed.

De week startte op zondag 17 januari van 15 tot 16 uur met een interkerkelijke openingsviering. Dit jaar was de viering vanwege COVID-19 te volgen als een livestream viering en deze is nog terug te zien via Kerkdienst Gemist. De voorbereiding werd gedaan door de Protestantse Gemeente, de Nederlands Gereformeerde Kerk en de ABC Evangeliegemeente Salem. De voorgangers waren ds. Dick Lagewaard (NGK), ds. Erica Hoebe (PGteW) en Judith Westerink (ABC Salem).

In de openingsviering van 17 januari was een videoclip te zien waarin een oproep aan kinderen werd gedaan. Ze werden uitgedaagd een mooie tekening te maken voor mensen in het Hongaarse Gödöllö en van het eiland Hiiumaa in Estland. Ook in Hongarije en en Estland hebben kinderen tekeningen gemaakt.

Ákos Barabás

Er bestaat al meer dan 30 jaar een interkerkelijk contact tussen Wageningen en Gödöllö waarbij heel hechte banden zijn ontstaan. En in het voor jaar van 2018 was een groep christenen uit Estland 2 dagen in Wageningen te gast waarbij ze met mensen uit verschillende geloofsgemeenschappen kennis hebben gemaakt.

De rest van de week werden er ook activiteiten georganiseerd door de verschillende betrokken gemeenten. Delen daarvan zijn ook nog terug te kijken zoals het geloofsgesprek dat pastoor Henri ten Have hield met Monica Hoek en Jorge Merino over Johannes 15:15. Dat geldt ook voor het Coventrygebed van vrijdag 22 januari.

Zie ook www.weekvangebed.nl en www.missienederland.nl.