‘Anders zijn’

Vertegenwoordigers van de de Protestantse Gemeente te Wageningen, de Rooms Katholieke Kerk en de Arboretumkerk – Vrijzinnig op weg hebben ook dit jaar weer gezamenlijk een kalender voor de veertigdagentijd samengesteld. Met de kalender wordt je uitgenodigd in deze periode elke dag een moment van bezinning te nemen, om stil te staan bij wat je raakt en bij de vraag bij met wat en wie je je wilt verbinden. Als thema is dit jaar gekozen ‘Anders zijn’.

Voor zondag 24 maart de zondag van Palmpasen schreef dominee Willem-Jan Dekker bij Matteüs 21:1-11:

Op een veulen rijdt Jezus Jeruzalem binnen. En de mensen zijn enthousiast. De verwachtingen waren al hooggespannen. Maar nu! Deze Jezus, rijden op een veulen, doet ze als vanzelf aan de profetie van Zacharia denken. Dit is de Messias, de Godkoning naar wie ze al lang uitkeken! ‘Hosanna!”Wie is dat?’, vragen de mensen zich af. Goede vraag.

Hij is zo anders dan zij dachten. Dat blijkt een paar dagen later. Ja, Hij is de Koning die bevrijdt en Gods vrede brengt, maar op een manier die geen mens bedenkt. Op de manier van een kruis. ‘Zie onze God, de koningknecht; Hij heeft zijn leven afgelegd.’ Om te dienen. Wordt zo het kwaad overwonnen en de wereld gered? Dat is inderdaad iets om ons over te verbazen.

Jezus navolgen is in zijn Geest en kracht ook anders doen dan verwacht. ‘Zijn voorbeeld roept op om te dienen.’ Wat dat niet teweeg brengt!