Bezoek van Estse christenen aan Wageningse kerken

hiiumaaAls onderdeel van een 5-daagse reis naar Nederland deed een groep van circa 32 christenen uit Estland donderdag 11 april en vrijdag 12 april Wageningen aan. Zij zijn afkomstig uit verschillende kerken op het Estse eiland Hiiumaa. De groep organiseert om de zoveel jaar een reis, waarin ze andere christenen bezoeken, geloof delen, en tegelijkertijd de reis gebruiken voor evangelisatie en verdieping van het eigen geloof. Initiatiefneemster voor de reis naar Nederland was Kristi Ugam. Zij woont op Hiiumaa, maar studeerde Nederlands in Leiden. Zij heeft haar Nederlandse vriendschappen aangeboord voor deze reis. Naast Wageningen werden ook Zeist en Leiden aangedaan.

Ons huisAan het einde van de middag van donderdag 11 april werd de groep ontvangen in Ons Huis. Na koffie en thee werd er donderdagmiddag eerst iets uitgewisseld over de achtergrond van KerkNet en de achtergrond van de aanwezige Esten. Het waren de Baptistenpredikanten van beide groepen die dit verhaal hielden. Meteen tijdens deze eerste uitwisselingen herkenden we in elkaar hoe we deel uitmaken van dezelfde familie van God. De herkenning lag in het samen bidden, samen zingen, het delen en samen genieten van heerlijk eten, van gedeelde humor en een grote waardering voor elkaar als broeders en zusters. En dit alles door de beperkte mogelijkheden van communicatie heen. Soms was het niet mogelijk om iets tegen elkaar te zeggen, maar sprak een warme omhelzing meer dan woorden en werden we daar samen door geraakt.

CoventrygebedmetEsten

Vrijdagmorgen was een frisse, maar vooral zonnige morgen, waarin de Estse visite werd rondgeleid langs verschillende kerken, zoals de ruïnes van het eerste Johanneskerkje, de Arboretumkerk, de Immanuel Kapel, de Grote Kerk en de Johannes de Doperkerk. Er werden veel foto’s gemaakt van bloesems en bloemen, van de Joodse begraafplaats, de interieurs van de kerken en de mooie plekjes waar ze langs kwamen. Onderweg werd een lekker stukje zelfgemaakte taart en een kop koffie genuttigd in de Immanuel Kapel en de wandeling werd afgesloten met het Coventrygebed en de aansluitende lunch in de Johannes de Doperkerk. Het Coventrygebed was ook een bijzonder moment. Er werd gebeden in verschillende talen, zonder dat het storend was de ander niet woordelijk te begrijpen. Ook hier steeg de eenheid uit boven de directe communicatie.

Zowel de Esten als menig betrokken Wageningers waren diep geraakt door het bezoek. Naast het contact met de bezoekers, zijn er ook onverwachte warme banden ontstaan tussen mensen van verschillende kerken. Het was bovendien een bijzonder liefdevolle ontmoeting tussen christenen over allerlei grenzen heen.

KlokjeEstlandAls dank voor de ontvangst in Wageningen ontving Judith Westerink, als voorzitter van KerkNet Wageningen, een met de hand uit hout vervaardigd klokje met de vorm van het eiland Hiiumaa. In de laatste vergadering van de sleutelfiguren van KerkNet is besloten om het geschenk te laten rouleren binnen de verschillende aangesloten gemeenschappen. Judith Westerink droeg het klokje als eerste over aan Werner Herdrickx, de vertegenwoordiger van de rooms katholieke gemeenschap.