Buurtgezinnen.nl zoekt steungezinnen

buurtgezinnen1Nanneke Keuter is ook voor de gemeente Wageningen het initiatief Buurtgezinnen.nl gestart, iets wat al in diverse Nederlandse gemeenten loopt. Binnen Buurtgezinnen.nl wordt voor voor overbelaste gezinnen een steungezin in de buurt gezocht, zodat ouders weer op adem kunnen komen en kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen. Buurtgezinnen.nl koppelt vraaggezinnen aan steungezinnen. Een steungezin is een ander ‘gezin’ met opvoedervaring dat graag een gezin in de eigen buurt wil ondersteunen.

Een belangrijk kenmerk van Buurtgezinnen.nl is vrijwilligheid. Het vraaggezin en steungezin maken samen afspraken over de invulling van de ondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je kinderen een rustige huiswerkplek wordt geboden, dat ze af en toe een weekend uit logeren gaan, dat een ander gezin meedenkt over de schoolkeuze of je wegwijs maakt bij instanties. Een ander kenmerk is continuïteit. De relatie tussen een vraaggezin en een steungezin is gebaseerd op onderling vertrouwen. Vertrouwen moet groeien. Het vraaggezin en het steungezin gaan in principe een langdurige relatie aan, zolang als zij dit zelf willen.

buurtgezinnen2Zodra een vraaggezin zich heeft aangemeld, gaat de coördinator van Buurtgezinnen.nl met de vraagouder(s) in gesprek om samen in kaart te brengen aan wat voor soort ondersteuning er behoefte bestaat. Samen wordt vervolgens naar een geschikt steungezin in de buurt gezocht. Is er een steungezin gevonden en is de kennismaking van beide kanten positief, dan maken de gezinnen onder leiding van de coördinator van Buurtgezinnen.nl afspraken voor een proefperiode. Als die proefperiode voor beide gezinnen, ouders en kinderen, positief verlopen is, dan worden definitieve afspraken gemaakt.

Nanneke Keuter is met name op zoek naar steungezinnen en verwacht dat deze ook binnen kerken en geloofsgemeenschappen te vinden zijn. Voor meer informatie kunt u met haar mailen of bellen met (E: nanneke@buurtgezinnen.nl  T: 06–14134581).

Meer informatie is ook te vinden op de website van Buurtgezinnen.nl  of op de facebookpagina.