Het Coventrygebed voor Vrede en Verzoening wordt sinds mei 2014 elke vrijdag om 12.00 uur gebeden in Wageningen, in de dagkapel van de Johannes de Doperkerk. Ieder die dat wil kan er aan deelnemen.
Op honderden plaatsen in de wereld wordt iedere vrijdagmiddag rond die tijd in een vergelijkbare vorm een gebedsviering voor Vrede en Verzoening gehouden, waardoor mensen zich over de hele wereld met elkaar verbonden weten. Het gebed is na de Tweede Wereldoorlog ontstaan in de Engelse stad Coventry. Daar werd in november 1940 tijdens het bombardement op de stad ook de St. Michaels kathedraal verwoest.
De inwoners van Coventry weigerden zich na het Duitse bombardement op hun stad en de verwoesting van hun kathedraal te laten meeslepen in de orgie van wraak en geweldsdenken die Europa in de jaren daarna in de ban hield. Zij zochten contact met verwoeste Duitse steden zoals Kiel, Dresden en Berlijn. Zo ontstond het initiatief tot een voortdurend gebed voor Vrede en Verzoening. Over de hele wereld is daarna de ‘Cross of nails’ beweging ontstaan, genoemd naar het kruis van spijkers uit het dak van de verbrande kathedraal van Coventry (www.coventrycathedral.org.uk). Wageningen, Stad van de Bevrijding, heeft ook onder het oorlogsgeweld geleden. De Grote Kerk liep tot tweemaal toe grote schade op, de Johannes de Doperkerk verloor zijn toren en de Doopsgezinde Kerk en de synagoge werden volledig verwoest.
Het gebed wordt gedragen door de RK Geloofsgemeenschap Wageningen, de Protestantse Gemeente te Wageningen en de Arboretumkerk – Vrijzinnig op weg. De werkgroep Coventrygebed zorgt, met een groep van circa 12 voorgangers die afwisselend de gebedsviering leiden, dat het gebed wekelijks kan plaats vinden. Het Coventrygebed staat open voor iedereen. U kunt zo nu en dan komen of regelmatig deelnemen. Neem rustig plaats in de groep en hoor toe en bidt mee rond het onderwerp dat de voorganger aandraagt rond het centrale thema vrede en verzoening.
Plaats van het vrijdag gebed: dagkapel van de Johannes de Doperkerk, Bergstraat 17.
Tijd: 12.00 -12.20 uur. De contactpersonen van de werkgroep zijn Evert Kloosterboer en Joost van Buuren.
Nieuwsberichten van de werkgroep: