Cross of Nails voor Wageningen

Wereldwijd bestaat een netwerk van kerken waar elke week, meestal op vrijdag tussen de middag, word gebeden voor vrede en verzoening. Ook in Wageningen wordt sinds 2014 het Coventrygebed gehouden in de kapel van de Johannes de Doperkerk. De interkerkelijke werkgroep achter het initiatief zal zondag 17 oktober in een speciale feestelijke middagviering in de Johannes de Doperkerk het ‘Cross of Nails’ te ontvangen. John Withcombe, de Dean van Coventry, komt dan naar Wageningen om dit symbool uit te reiken. De viering begint om 14.00 uur.

Het ‘Cross of Nails’ is een christelijk kruis gemaakt van ijzeren spijkers. Het wordt gebruikt als een symbool van vrede en verzoening. De originele versie is gemaakt van drie grote middeleeuwse spijkers die uit de kathedraal van Coventry zijn geborgen nadat het gebouw op 14 november 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar was beschadigd door Duitse bommen.

De Engelse stad Coventry werd op 14 november 1940 gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe. In de ruïnes van de uitgebrande Sint Michaelskathedraal trof men de volgende dag twee dakspanten die in de vorm van een kruis lagen. De Dean van de kathedraal zag dat als een teken dat in reactie op de verwoesting niet gekozen moest worden voor vergelding maar voor verzoening.

Vanaf 1974 is een interkerkelijke ‘Community of the Cross of Nails’ ontstaan. Het is uitgegroeid tot een netwerk van meer dan 200 organisaties in 45 landen. Bij velen wordt elke vrijdag de Coventry Litanie van Verzoening gereciteerd. Dat gebeurt ook in Wageningen. De uitreiking van het symbool betekent dat ook Wageningen officieel tot het internationale netwerk toetreedt.