De Bram in Renkum

In augustus 2021 kochten Christian en Margriet, Ronald en Antonia en Wouter en Margit samen een oud zorgpand met een grote tuin in Renkum dat mocht worden gesplitst in 3 of 4 huizen. De drie gezinnen verbouwden elk hun eigen huis en verhuisden in de kerstvakantie van 2021 vanuit Rotterdam en Utrecht naar Renkum. Ze deelden de wens om samen gastvrijheid vorm te geven door samen te leven en praktisch ook een ruimte aan anderen te kunnen bieden.

De afgelopen 2 jaar is deze wens verder geconcretiseerd. De gezinnen verbouwden de vierde woning in het pand tot een woonhuis met een gemeenschappelijke woonkamer en keuken en 4 slaapkamers, waar tijdelijke huisvesting geboden kan worden aan ongedocumenteerde vluchtelingen. Dat gebeurt in samenwerking met Vluchteling Onder Dak in Wageningen. Waar deze organisatie jarenlange ervaring heeft met het bieden van begeleiding aan ongedocumenteerden, zowel praktisch als persoonlijk, bieden de drie gezinnen straks samen een gastvrij thuis voor deze mensen. Ze zijn hun buren die bewust wat tijd en ruimte in hun leven inbouwen voor het samenleven met elkaar als gemeenschap.

Op dit moment wordt er nog veel geklust. Verschillende mensen uit de Nederlands Gereformeerde Kerk uit Wageningen zijn betrokken geraakt en klussen mee aan de woning. Ook was er al eens hulp van Navigators Wageningen, en telkens is er ook een aantal mensen uit het AZC dat graag komt helpen. De afgelopen maanden kon ook tijd worden genomen om elkaar beter te leren kennen – want de gezinnen kennen elkaar weliswaar al een lange tijd, maar samen een pand aankopen en een gemeenschap starten is nog wat anders. De droom is gegroeid en concreter geworden. Op dit moment zijn de initiatiefnemers volop bezig met het verkennen van diverse fondsen. Want het huis moet ook ingericht: er moet een keuken komen, een badkamer, de kamers moeten ingericht.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen bij De Bram. De koffie en thee staat klaar! Ook om te klussen, is er ruimte. Mensen die bekend zijn met een fonds dat past bij het project, mogen zich ook melden. De gezinnen hopen tevens op ondersteuning via gebed: Dat De Bram een gastvrije plek in Renkum mag bieden waar mensen zonder en met papieren zich welkom weten.