Dominee Nico Sjoer met emeritaat

Dominee Nico Sjoer van de wijkgemeente Lukas van de protestantse gemeente is met emeritaat. Zondagmiddag 16 juni was de afscheidsviering waarin hij samen met dominee Ina Veldhuizen voorging in de Grote Kerk op de Markt. Het was een mooie viering waarin dominee Sjoer in zijn overdenking sprak over de gelijkenissen die Jezus uitsprak over de zaaier en het mosterdzaadje zoals dat beschreven wordt in Marcus 4. Er was veel muziek in de viering en voor het eerst het ‘Wagenings ordinarium’. Dat is het Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus & Benedictus en Agnus Dei in een eigentijdse, inclusieve vertolking. De tekst werd door Nico Sjoer zelf geschreven en de muziek werd gecomponeerd door Jonathan Kooman. die als kerkmusicus aan de gemeente verbonden is. De gemeente vierde ook samen met de afscheid nemende predikant het Heilig Avondmaal.

Een dag eerder was er al een feestelijke afscheidsavond in de Bevrijdingskerk, met een broodjesbuffet, diverse muzikale bijdragen, cabaret en een quiz. In Nico Sjoer had de wijkgemeente gedurende 9 jaar een warme en betrokken predikant die erg hield van zijn ambt. Als emeritus predikant hoopt hij nog heel regelmatig als gastvoorganger actief te zijn. Namens de gemeente kreeg hij hiervoor een set stola’s aangeboden. Ook ontving de dominee een ‘brievenboek’ waarin een groot aantal gemeenteleden refereerde aan waardevolle en speciale momenten die ze samen met dominee Sjoer beleefden.

De wijkgemeente Lukas heeft inmiddels naast dominee Ina Veldhuizen een tweede predikant beroepen. Het gaat om dominee Gerdien Neels, die momenteel is verbonden aan de gemeente Ransdorp-Holysloot vlakbij Amsterdam. Samen met haar man en drie kleine kinderen woont zij momenteel in Amsterdam-IJburg. Eerder was ze een periode werkzaam binnen de protestantse gemeente in Hoofddorp. Op 1 mei heeft dominee Neels het beroep aangenomen. Ze zal begin oktober haar intrede doen in Wageningen.