Hoop

Hoop is het ding met veren dat nestelt in de ziel.” Dat schreef Emily Dickinson anderhalve eeuw geleden. En Vaclav Havel schreef recent:

“Hoop is niet hetzelfde als optimisme.
Evenmin de overtuiging
dat iets goed zal aflopen.
Wel de zekerheid dat iets zinvol is
ongeacht de afloop,
het resultaat.”

‘Hoop’ was het thema voor een inspirerende avond op 18 februari in de Bevrijdingskerk, voorgegaan door dominee Erica Hoebe en predikant in opleiding Marjolein Hekman van de Lucas wijkgemeente van de Protestantse Gemeente. De avond was georganiseerd door de interkerkelijke Gödöllö werkgroep als vervolg op de Week van Gebed.

Digitale-banner-Week-van-Gebed-2020-breed

Paulus spreekt woorden van dank nadat hij veilig aan land is na een gevaarlijke reis, die eindigt in een schikbreuk bij Malta. In Handelingen 27: 20 lezen we: ‘Dagenlang waren de zon noch de sterren te zien en bleef de storm in alle hevigheid woeden, zodat we ten slotte elke hoop op redding verloren.

Wat mooi dat we in deze tijd van het Corona virus zien hoeveel mensen zich hartstochtelijk inzetten voor elkaar en zo Hoop uitdragen, gesteund door ons geloof in een Barmhartige God die ons niet zal loslaten, zoals zo mooi wordt bezongen in het lied van Johan Sebastiaan Bach ‘Bisst du bei mir’.

Lees ook het gedicht De weg van de hoop van Vaclav Havel en Het kleine meisje van de hoop van de Franse dichter Charles Péguy.