Inspiratiedag Laudato Si’

In de encycliek Laudato Si’ roept paus Franciscus ‘alle mensen van goede wil’ op om met respect en eerbied om te gaan met de aarde en de armen. De ommekeer waartoe de paus oproept is ingrijpend: economie, politiek, maatschappij en ook de kerk, moeten gericht zijn op het behoud van de schepping, op het verbeteren van de levensomstandigheden van de zwaksten en op het welzijn van de generaties die na ons komen.

poster inspiratiedag laudato siOp zaterdag 23 april werd er een landelijke inspiratiedag over Laudato Si’ gehouden in de Brinkstraatkerk, aan de Brinkstraat 41 in Bennekom. De aanvang was 10.30 uur en de dag werd rond 16.00 uur afgesloten. De landelijke inspiratiedag betrof een interkerkelijk initiatief bedoeld om mensen te inspireren en uit te dagen werk te maken van de ‘zorg voor ons gemeenschappelijk huis’. De dag werd geleid door milieudeskundige en theologe Martine Vonk. Hoofd, hart en handen werden aangesproken in een afwisselend programma. Er waren ook speciale programma’s voor kinderen en jongeren. Na een openingsviering volgden inleidingen van mgr. Gerard de Korte, ds. Anne Verbaan en dr. Herman Wijffels. Daarna waren er onder andere zeepkistpitches, een ideeënmarkt en diverse workshops. Er werden ook workshops verzorgd door vertegenwoordigers vanuit het boeddhisme en de islam. Aan het eind van de dag werden ideeën en conclusies opgehangen in een ‘Boom voor de Aarde’. Afsluitend was er een korte gebedsviering.

De inspiratiedag werd georganiseerd door de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR), missiesecretarissen en de interkerkelijke werkgroep Kerk & Schepping Wageningen in samenwerking met Kerk in Actie. Meer informatie is te vinden op de website laudato-si.nl.