Intensieve vierdaagse retraite rond Bijbelboek Amos in Hongarije

De Wageningse interkerkelijke werkgroep die contact onderhoudt met een groep in Gödöllő verbleef onlangs 4 dagen in Hongarije voor een intensieve retraite met de Hongaarse zuster-werkgroep. Elf Wageningse vertegenwoordigers en 16 mensen vanuit Gödöllő uit 7 verschillende geloofsgemeenschappen en in leeftijd variërend van 5 tot 75 jaar verbleven in het prachtig gelegen gastenverblijf onder de auspiciën van de katholieke kerk in Mátraszentimre-Bagolyirtás. Het Bijbelboek van de ‘kleine profeet’ Amos diende als basis voor tal van activiteiten: meditatieve wandelingen, creatieve bezigheden, groepsgesprekken, Lectio Divina, gebedsdiensten in de kapel van het verblijf, filmavonden, spelletjes en nog veel meer.

Fotoimpressie retraite over Amos - TitusBreed nr. 42 (1)

Het was heel boeiend om met elkaar van gedachten te wisselen over Amos. De ernstige waarschuwing van Amos heeft op iedereen diepe indruk gemaakt. Hoe staan wij in ons leven, in deze tijd van vrede en welvaart? Doen we eigenlijk wel genoeg om te zorgen voor degenen die het minder goed hebben? Recht voor alle mensen? Zoeken wij God, zodat we werkelijk leven? Het zijn geen gemakkelijke vragen en we hebben er uitgebreid over gesproken. De Hongaarse film ‘Jób lázadása’ (Opstand van Job) en de wat lichtvoetig, maar bijzonder diepgaand Italiaanse film ‘Si Dio vuole’ (Als God het wil) hebben deze grote dilemma’s van onze tijd voorbeeldig geïllustreerd.

De discussies waren zoals steeds verrassend, omdat je uit uiteenlopende Christelijke kerken komt en uit verschillende landen. Je kent elkaar langzamerhand beter, waardoor je openhartig met elkaar spreekt, beter naar elkaar luistert en het wederzijds begrip groeit. Een warm samenzijn, waar we met dankbaarheid op terugkijken. “Zoek het goede en niet het kwade, opdat u leeft!” (Amos 5,14) En dan heb je eeuwig leven, voegde de tienjarige Dagmar nog hier aan toe!

Voor volgend jaar zullen we ons weer verdiepen in de Bijbelteksten, die worden aangedragen voor de Week van Gebed. Voor 2020 is het Thema ‘Buitengewoon’ naar Handelingen 28 vers 2. Bent u geïnteresseerd in dit thema, meldt u dan aan bij Henk van Schaik (henk.vanschaik19447@gmail.com) of Maria Trinn (mariatrinn@hotmail.com). Nadere informatie over de Week van Gebed met name  het document ‘Liturgie en gebed’ vindt u op www.raadvankerken.nl onder de titel ‘Week van Gebed voor de eenheid 2020.