Interkerkelijk bezoek uit Gödöllö

Van donderdag 4 oktober tot en met zondag 7 oktober bracht een interkerkelijke groep uit het Hongaarse Gödöllö Wageningen. Het thema van de uitwisseling was ‘Vrede’. Het thema komt niet zomaar uit de lucht vallen. Wageningen is in Nederland de stad van de bevrijding en de vrede. En Gödöllö is de stad van de vrede in Hongarije. Dit thema verbindt Wageningen en Gödöllö al meer dan 25 jaar met elkaar, al voor de val van de Muur in 1991. De eerste contacten tussen de kerken van Wageningen en Gödöllö gaan terug tot de tachtiger jaren van de vorige eeuw en zijn gericht op vrede.

freedomwritersDonderdagavond 4 oktober draaide in de Bevrijdingskerk de film Freedom Writers, over een beginnend lerares op een Amerikaanse lagere school. Ze krijgt een van de slechtst presterende klassen toegewezen. Haar klas lijkt weinig onder de indruk van haar pogingen om hun iets bij te brengen, maar in de loop van het schooljaar weet ze daar dankzij ongewone lesmethoden toch verandering in te brengen. Na de film gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek gaan over wat ze hadden gezien.

Op vrijdag 5 oktober vond er van 9.45 tot 11.45 uur een gesprek plaats over compassie, geleid door Jaap van der Sar, die jarenlang heeft gewerkt aan het bevorderen van vrede en verzoening wereldwijd. Deze bijeenkomst werd gehouden in de Verrijzeniszaal van de rooms-katholieke parochie aan de Bergstraat. Om 12 uur bezocht de groep het wekelijkse Coventrygebed in de kapel van de Johannes de Doperkerk. En vanaf 14 uur werd een vredeswandeling door Wageningen gemaakt, onder meer naar de Piekschool. Daar nam de groep vredeswensen van de kinderen in ontvangst die een dag later in het Vredesbos op de Markt werden opgehangen.

IMG_1224

Zaterdagochtend werden er op de Markt gesprekken gevoerd over vrede. Ook de Hongaarse gasten deden daar in mee. Hoe bereik je vrede met jezelf, met elkaar, in Wageningen, in Nederland en internationaal? Het publiek kon daarover ideeën kwijt op papiertjes en die werden opgehangen in enkele bomen, waarmee een vredesbosje werd gevormd. Er werden geanimeerde gesprekken gevoerd en veel ideeën gedeeld. Ook de burgemeesters van Gödöllö en Wageningen deden daaraan mee.

Op zondag werd de uitwisseling afgesloten en bezocht de groep samen met de Hongaarse gasten de viering in de Nederlandse Gereformeerde Kerk in Ons Huis.