Interkerkelijke gebedsvieringen door het jaar heen

Niet alleen in de Week van gebed voor eenheid vinden er interkerkelijke gebedsvieringen plaats in Wageningen. Dat gebeurt ook op andere tijdstippen in het jaar. Elke eerste maandag van de maand is er bijvoorbeeld het Stadsgebed, een interkerkelijke bidstond voor Wageningen. Deze vindt plaats om 20.00 uur in de Immanuëlkapel om 20.00 uur.
f5dcb8_e4bb851d8dbbfda46e3b4fb5124c7e26.jpg_256De Student Church organiseert op elke tweede maandag van de maand een Taizé gebedsdienst. Deze vindt plaats vanaf 20.00 uur in de Arboretumkerk. Het betreft hier een gebedsviering in de stijl van de christelijk oecumenische kloostergemeenschap van Taizé in Frankrijk. Kenmerkend voor de vieringen zijn het lange stiltemoment en de liederen die gezongen worden. Dit zijn hele korte gezangen, woorden uit de Bijbel of Traditie, die meerdere malen herhaald worden. Er wordt gebeden in verschillende talen.

Elke vrijdag wordt om 12.00 uur in de dagkapel van de Johannes de Doperkerk het Coventrygebed gehouden. In meer dan 160 kerken in een groot aantal landen wordt iedere vrijdag op hetzelfde tijdstip in een vergelijkbare vorm een korte gebedsviering voor vrede en verzoening gehouden. In de Engelse stad Coventry werd in november 1940 tijdens het bombardement op de stad ook de St. Michael kathedraal verwoest. De inwoners van Coventry weigerden zich te laten meeslepen door wraakgevoelens. Zij zochten contact met verwoeste Duitse steden zoals Kiel, Dresden en Berlijn. Zo ontstond het initiatief tot een voortdurend gebed voor Vrede en Verzoening. Wageningen heeft ook onder het oorlogsgeweld geleden. In 2014 is besloten ook in Wageningen het Coventrygebed te houden.