ISOFA stelt zich in op drukke periode

Hulporganisatie ISOFA, de interkerkelijke organisatie die via inzet van schuldhulpmaatjes mensen met financiële problemen bijstaat, merkt dat het aantal mensen dat hulp vraagt is afgenomen in coronatijd. En dat terwijl uit cijfers juist blijkt dat er een behoorlijke groep mensen is met dreigende geldproblemen.

cropped-samenluktt-kleiner

“We hebben 14 vrijwilligers die voor langere tijd actief zijn als schuldhulpmaatje”, vertelt coördinator Leontine van Eck. “Ze zijn allemaal getraind om mensen te helpen die er financieel niet uitkomen. Ze kennen de regelingen die mensen uit de brand helpen en geven advies over kleine aanpassingen die je kunt doen om het wél te redden.”

“Vanwege corona, komen onze vrijwilligers nu niet op bezoek bij mensen thuis. Ze hebben contact met mensen via beeldbellen of telefonisch. Nu de maatregelen iets versoepelen, stel ik mijn werkruimte af en toe beschikbaar voor afspraken. Daar kan afstand gehouden worden.”

Inwoners zijn terughoudend met het zoeken van hulp, merkt Leontine van Eck. “Net zoals mensen nu niet zo snel naar een huisarts gaan, nemen ze ook minder snel contact op voor financiële hulp uit angst voor besmetting. Een andere reden, denk ik, is dat deurwaarders ook wat stiller zijn. Ze zijn minder actief op pad om mensen achter de broek te zitten. We verwachten daarom dat het in de loop van het jaar heel druk kan gaan worden.”