Kerken blijven zoeken naar ruimten om samen te komen

In de vergadering van sleutelfiguren van KerkNet is in de afgelopen jaar een aantal malen over de beschikbaarheid van geschikte gebouwen voor geloofsgemeenschappen gesproken. Het is een thema dat in verschillende gemeenschappen momenteel nadrukkelijk speelt.

De Nederlandse Gereformeerde Kerk maakte voor vieringen gebruik van Ons Huis, maar is mede vanwege de situatie met Covid-19 voorlopig uitgeweken naar Bennekom. De gemeente komt momenteel op zondagmiddag samen in de voormalige congreshal van de Jehova’s Getuigen. De hal is dermate groot dat er mogelijkheden zijn om momenteel kerkdiensten te houden voor heel de gemeente met inachtneming van al de richtlijnen van het RIVM. Dat lukt in Ons Huis niet.

Het International Christian Fellowship (ICF) had goede hoop om de oude kantine van de Korfbalvereniging aan de Dolderstraat aan te kopen. Hier komt de geloofsgemeenschap al enige tijd samen, maar het gebouw werd tot dusver gehuurd. Recent werd echter bekend dat de gemeente Wageningen het pand heeft aangekocht om er een machinekamer in te richten voor de realisatie van een gasloze Benedenbuurt in Wageningen. Het heeft als consequentie dat de ICF op vrij korte termijn op zoek moet naar een andere ruimte om te kunnen samenkomen.

De gemeente Amazing Grace Parish houdt haar vieringen momenteel nog in de Vredehorst aan de Tarthorst. De Protestantse Gemeente, de eigenaar van de Vredehorst, wil het gebouw verkopen, nu de Grote Kerk op de Markt ook weer voor vieringen beschikbaar is. Amazing Grace Parish zou het pand best graag willen aankopen, maar het is de vraag of dat voor de gemeente financieel haalbaar is. Lukt een aankoop niet, dan zal de gemeente op zoek moeten naar een andere ruimte voor vieringen en andere samenkomsten.

De Evangeliegemeente ABC Salem komt zondags momenteel nog samen in één van de zalen van het WICC aan de Lawickse Allee. De geloofsgemeenschap heeft onlangs echter een bod uitgebracht voor de aankoop van het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Hendrikweg en dit bod is geaccepteerd. De Wageningse afdeling van het Apostolisch Genootschap heeft zich aangesloten bij de gemeente in Veenendaal en daardoor wordt het pand al enige tijd niet meer gebruikt wordt. Het is nieuw voor ABC Salem om over een eigen gebouw te beschikken.