Kerken en studenten

Het studiejaar 2023-2024 is gestart en dat betekent dat er ook weer een grote groep nieuwe studenten naar Wageningen is gekomen. Van vrijdag 18 augustus tot en met woensdag 23 augustus vonden voor hen de Algemene Introductiedagen plaats. Zondag 20 augustus was er een viering in The Spot in het Orion-gebouw op de campus, waarin studentenpastor Josine van der Horst voorging. Daarnaast konden nieuwe studenten tijdens de informatiemarkt in het Arboretum op woensdag 23 augustus kennismaken met een reeks organisaties waaronder ook de christelijke studentenverenigingen en verschillende kerken in Wageningen.

De kerken in Wageningen hebben enkele jaren geleden met elkaar afgesproken niet met eigen kraampjes aan deze informatiemarkt deel te nemen, maar gezamenlijk één stand in te richten. Ze willen in hun presentatie richting studenten vooral ruimte bieden voor gesprek en laten zien dat het kerkelijk landschap in Wageningen dan wel veelkleurig is, maar dat de verschillende gemeenschappen goede contacten met elkaar onderhouden.

Afvaardigingen van christelijke studentenverenigingen en kerken treffen elkaar ook een aantal malen per jaar in het overleg ‘Kerk en student’. Studentenpastor Scarlett Lerrick-Zegwaard en Immanuel Kaptijns van de organisatie IFES waren het afgelopen jaar belangrijke trekkers van dit overleg. Door persoonlijke omstandigheden zag Scarlett Lerrick-Zegwaard zich genoodzaakt om haar werk in Wageningen te beëindigen. De protestantse gemeente hoopt de vacature die daarmee is ontstaan wel weer in te vullen, maar is vanwege financiering afhankelijk van de Protestantse Kerken Nederland. Immanuel Kaptijns wordt gehinderd door gezondheidsproblemen en is beperkt beschikbaar. Er wordt daarom gericht gezocht naar mensen die het overleg ‘Kerk en student’ tijdelijk zouden willen coördineren.