Pasen vieren in coronatijd

Avondmaal2020In de vergadering van het moderamen van de wijkgemeente Lukas van de Protestantse gemeente via Zoom is het besluit genomen om ook de viering van de Maaltijd van de Heer op Witte Donderdag en op Paasmorgen in eigen huis door laten gaan. “Juist in deze tijd van zorgen en onzekerheid willen we ons laten sterken door brood en wijn, de tekens van Leven met elkaar delen en voelen hoe de Levende Heer aanwezig is in ons leven en met ons op weg gaat”, schrijven ds. Nico Sjoer en ds. Erica Hoebe.

Paaslicht2020Op Paasmorgen wordt in de kerk in de dienst van 6 uur ‘s ochtends het Paaslicht ontstoken: teken van Leven, belofte van Gods liefde, die meer dan een leven lang ons omstraalt. In het evangelie horen we dat Maria in alle vroegte naar het graf gaat en de Levende Heer ontmoet. Als hij haar bij name noemt, herkent ze hem en ze vertelt de leerlingen: ‘Ik heb de Heer gezien!’. Na de dienst zullen de voorgangers samen met enkele ambtsdragers die ook in de dienst zijn, Wageningen intrekken. Ze nemen het Paaslicht mee om het rond te delen. “Nu het niet mogelijk is samen Pasen te  vieren in de kerk, gaan we naar mensen toe, zodat ieder die dat wil, het licht op Paasmorgen thuis kan branden. Zo blijven we verbonden, hebben we allemaal licht en warmte van die éne kaars, die op Paasmorgen ontstoken is”, vertelt ds Erica Hoebe.

Paaslied2020Kerkmusicus Jonathan Kooman heeft het plan opgevat om online samen met kinderen een orkest te vormen en een lied te spelen dat te horen zal zijn tijdens de Paasdienst in de Bevrijdingskerk. Hij heeft daarvoor op YouTube een filmpje gemaakt waarin hij het liedje voorspeelt op piano. Ook de muziek en tekst van het lied heeft hij online verspreidt. Kinderen worden gevraagd het lied mee te spelen op een eigen instrument of om het lied te zingen en daar met de telefoon een opname van te maken. De opnames die Jonathan ontvangt zal hij bundelen, zodat er een bijzonder orkest ontstaat.