Pelgrimage naar Coventry

Iedere vrijdag om 12.00 uur wordt het interkerkelijk Coventry gebed voor Vrede en Verzoening gebeden in de dagkapel van de Johannes de Doperkerk. Daaraan nemen 10 tot 20 mensen deel en ze spreken vaak zelf een voorbede uit over wat hen aan het hart gaat.

De aanwezigen bidden het gebed voor Vrede en Verzoening, zoals dat ontworpen is in de Engelse stad Coventry na het Duitse bombardement op 14 november 1940 op de stad en kathedraal, met eigen accenten. Na de oorlog zocht men in Coventry contact met Duitse steden die door geallieerde bommen waren getroffen. Dat was het begin van de internationale beweging van het ‘Cross of Nails’, een kruis gemaakt van overgebleven grote spijkers gevonden in de puinhopen van de kathedraal van Coventry. Over de hele wereld hebben circa 250 kerken en gemeenschappen, vaak ook door oorlogsleed getroffen, zich inmiddels aangesloten.

Verzoening_Josefina_de_Vasconcellos

In Wageningen is 5 jaar geleden op 9 mei 2014 gestart met het gebed. Van 29 oktober tot 1 november 2019 hebben 7 mensen die regelmatig aan het Coventry gebed deelnemen en mede pelgrims uit Arnhem, Utrecht en Den Helder een volgende stap gezet door deel te nemen aan de halfjaarlijkse Cross of Nails pelgrimage naar Coventry Cathedral.

We hebben daar aanstekelijke verhalen over vrede en verzoening gehoord van de mensen van de kathedraal en met elkaar en de andere pelgrims gedeeld. We hebben ons verbonden met de idealen vanuit dit hart van vrede, verzoening en vergeving. Het gebed en de liturgie in de zo bijzondere, nieuwe kathedraal die een eenheid vormt met de ruïne van de oude, hebben ons geïnspireerd en zullen ons helpen verder te werken aan vrede en verzoening in onze eigen stad en omgeving. We hebben ook besloten Coventry te vragen om in 2020 in Wageningen het Cross of Nails te mogen ontvangen.

De Coventry werkgroep