De commissie Vorming en Toerusting van de Protestantse Gemeente te Wageningen heeft voor de komende maanden een aantal mooie activiteiten voorbereid, waarbij ze ook graag mensen uit andere geloofsgemeenschappen verwelkomen.
Op dinsdag 21 januari komt professor Govert Buijs van de Vrije Universiteit in de Bevrijdingskerk spreken over het boek ‘Capitalism reconnected’, dat hij schreef samen met Jan Peter Balkenende. Europa is welvarend, maar kampt ook met crisisverschijnselen zoals groeiende ongelijkheid, verwoesting van natuur en milieu en toenemende onbestuurbaarheid. Volgens de auteurs zijn deze ontwikkelingen tenminste voor een deel toe te schrijven aan ons kapitalistische economische systeem. In hun boek werken ze een breed programma van hervormingen uit om die economie weer in het gareel te krijgen: haar weer te verbinden met wat de wereld, de Europese samenlevingen en haar burgers nodig hebben om te kunnen bloeien.
Op vrijdagavond 31 januari verzorgt trio ‘Wilde eend’ in de Grote Kerk de voorstelling ‘De poppenspeler van Warschau’. Het trio brengt het verhaal van de joodse tiener Mika Hernsteyn die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het getto van Warschau probeert te overleven. In alle ellende weet Mika het verschil te maken. Want met zijn poppenspel brengt hij mensen wat vrolijkheid én biedt hij hoop. Levens van vriend en vijand in het getto verweven zich. Door hun beider ogen bezien we de oorlog en de nasleep ervan. Het grotendeels waargebeurde verhaal krijgt nog meer kleur door ontroerende Oost Europese klezmermuziek en sfeervolle improvisaties.
Op donderdagavond 12 februari komt ds. Piet van Veldhuizen naar de Bevrijdingskerk om te spreken over het boek ‘Grenzeloos God’ van Tilmann Haberer. In dit boek legt de schrijver uit hoe sterk een oud paradigma de religieuze taal van de kerk beheerst, terwijl ons bewustzijn dikwijls voor al het overige allang is doorontwikkeld naar een nieuw denkpatroon. Het is de moeite waard om zijn gedachtegang te volgen en ons af te vragen hoe het gesteld is met ons eigen religieus bewustzijn. Piet van Veldhuizen is predikant in Hendrik-Ido-Ambacht en hij vertaalde het boek Grenzeloos God naar het Nederlands.
Op donderdag 19 en donderdag 26 februari verzorgen Martin Knotters en Jonathan Kooman in de Bevrijdingskerk twee avonden over het ordinarium. Een ordinarium is een reeks van vast terugkerende gezangen tijdens een kerkelijke viering. Tijdens de avonden gaan ze in op de verschillende onderdelen van het ordinarium en laten ze de deelnemers luisteren naar de muzikale toonzettingen van de diverse delen.
In februari is er ook een debatavond gepland over klimaat, noodhulp en de kerk. Deze avond organiseert de commissie Vorming & Toerusting samen met studentenverenigingen CSFR, Ichthus, VGSW, Navigators en het studentenpastoraat. Het plan is om het debat te voeren met een panel van experts van verschillende christelijke hulporganisaties zoals Tearfund NL, KerkinActie en ZOA. De locatie en exacte datum ligt nog niet vast, maar dit zal via verschillende kanalen tijdig bekend worden gemaakt.
De activiteiten staan open voor iedereen, aanmelden via het inschrijfformulier op de website van protestantse gemeente is wel gewenst.