Regionaal overleg groene kerken

Groene Kerken besteden op allerlei manieren aandacht aan de Schepping en de Schepper. In de regio kiezen verschillende kerken ervoor om zich bij deze beweging aan te sluiten. Andere kerken denken erover na. Op donderdag 8 september was er in de Ontmoetingskerk in Rhenen een eerste regiobijeenkomst om elkaar te leren kennen en te inspireren. Vanuit Wageningen waren vertegenwoordigers van de Arboretumkerk – vrijzinnig op weg en Evangeliegemeente Salem aanwezig. De Arboretumkerk is een Groene Kerk en vanuit Salem bestaat er interesse om zich aan te sluiten.

Binnen de Ontmoetingskerk in Rhenen is een heel actieve groep de motor achter allerlei initiatieven. Zo liggen er inmiddels voldoende zonnepanelen op het dak om in de eigen stroombehoefte te voorzien. Ook wordt het regenwater van het dak opgevangen en gebruikt om de ‘heuvelrugtuin’ te bevloeien. Het tuinproject brengt veel dingen bij elkaar. De biodiversiteit en het grondwater knappen ervan op, en het was in coronatijd een hele mooie veilige manier om samen iets te doen. Ook bracht het contact met de buurt. Behalve het initiatief van de werkgroep helpt het ook enorm dat de voorgangers in hun preken regelmatig aandacht geven aan duurzaamheid en gerechtigheid.

De aanwezige kerken wisselden allerlei goede ideeën uit. Zoals een fietstocht langs landwinkels en huisverkooppunten in de buurt, een workshop over zelf duurzame zeep maken, kledingruil, ‘Recycle Sint’ voor het bemachtigen van goedkope en duurzame Sinterklaaskadootjes of een repair café. De bijeenkomst smaakte naar meer. Er is een e-mailgroep aangemaakt en de Bennekomse Brinkstraatkerk heeft aangeboden om de volgende bijeenkomst te organiseren. De Brinkstraatkerk is met de groene activiteiten naar buiten gericht en trekt samen op met buurtbewoners en andere initiatieven.

José Kok (Arboretumkerk – vrijzinnig op weg) en Judith Westerink (Evangeliegemeente Salem)