Ruimte voor ontmoeting

Op donderdag 17 juni kwamen de sleutelfiguren van het het platform KerkNet samen in het Huis van Salem aan de Hendrikweg. Nadat de voorgaande vergadering in maart nog online moest plaatsvinden, was het nu wel mogelijk om elkaar met inachtneming van de coronarichtlijnen weer fysiek te ontmoeten.

Binnen de verschillende Wageningse geloofsgemeenschappen is er veel vreugde en dankbaarheid dat er weer meer mogelijkheden zijn om met grotere groepen mensen in vieringen bijeen te zijn, muziek te maken en te zingen. ICF, de gemeente die normaal samenkomt in de vroegere kantine van de korfbalvereniging aan de Doldersweg, week al een aantal keren uit naar buiten, om op het korfbalveld een openluchtdienst te houden, die dan door vrijwel de gehele gemeente veilig kan worden bijgewoond.

De Nederlands Gereformeerde Kerk kiest er ook deze zomer voor om in plaats van in Ons Huis in Bennekom op een aantal zondagen samen te komen in de oude hal van de Jehova’s Getuigen. Deze ruimte is zo groot dat het lukt om daar met de hele gemeente bijeen te zijn en toch de ‘anderhalve meter’-richtlijn goed in acht te houden.

De periode van coronabeperkingen heeft echter ook geleerd dat nieuwe vormen van samen vieren erg waardevol kunnen zijn. In de Vineyardgemeente werden mensen aangemoedigd om waar de beschikbare ruimte en de coronaregels dat toelieten, om thuis andere personen uit de gemeente te ontvangen en samen de online-vieringen mee te beleven en om er vervolgens met elkaar over in gesprek te gaan. Er is veel enthousiasme over de verdieping die dit kan geven in de gezamenlijke beleving van het geloof en de versterking van onderlinge contacten.

Vergelijkbare ervaringen heeft Els Koek, sleutelfiguur namens de Arboretumkerk- Vrijzinnig op weg. Zij kwam het afgelopen jaar op zondag samen met enkele hoogbejaarde bewoners van de serviceflat Belmonte om online naar de diensten vanuit de Arboretumkerk te luisteren. “Hopelijk kunnen we dit voortzetten.”