Spiegelingen onderweg naar Pasen

Leden van de Arboretumkerk – Vrijzinnig op weg, de Protestantse gemeente, de Student Chaplaincy en de rooms katholieke gemeenschap in Wageningen stellen jaarlijks een Veertigdagenkalender samen voor de periode op weg naar Pasen. Hierin worden lezers uitgenodigd elke dag een moment te nemen voor bezinning. Het thema voor dit jaar is ‘Spiegelingen’.

marijkevdgiessen05-500x375

Het laatste stukje voor Eerste Paasdag is geschreven door ds. Egbert van Dalen. Hij schrijft naar aanleiding van Psalm 118: 15-24 en het Paasverhaal van Johannes 20: 1-18:

Het evangelie van Johannes begint met het kerstverhaal teruggebracht tot het wezenlijke, over het Woord waarin licht en leven is. Aan het slot van het verhaal krijgt ook de opstanding van Christus – het Woord – een mystieke verdieping. Zijn opwekking gebeurt in het menselijke zien. Na de constatering van een leeg graf en veel te snel getrokken conclusies (“ze hebben Hem weggehaald”), komt het besef op van de reikwijdte van wat hier is gebeurd, en nog gebeurt, elk moment. De leerling die “zag en geloofde” ziet met zijn hart en raakt verlicht. We kijken met een wazige spiegel, zegt het lied van de liefde. Zien zonder hart leidt naar cirkels van geweld, waarin opgelopen pijn weer nieuwe pijn ontketent. Het graf is leeg voor wie ademt in het hart van Christus, dat licht en leven is. Mystieke wijnstok, die harten in liefde verbindt, mensen, dieren, heel de aarde.