Thema-avond over racisme tijdens de Vredesweek

Op de vrijdagavond 25 september, tijdens de Vredesweek, organiseerden de Interculturele Werkgroep Wageningen en de interkerkelijke werkgroep Coventrygebed en Vredesactiviteiten een thema-avond over racisme. De avond vond plaats in het wijkcentrum De Nude.

Siedie Abdelkadir leidde de avond in. Zij studeerde Sociaal Juridische Dienstverlening in Amsterdam en begeleidde onder meer minderjarige alleenstaande vreemdelingen naar een opleiding. Ook is zij regelmatig actief als tolk. Ze was bovendien betrokken bij de bijeenkomst van Black Lives Matter op 14 juni in Wageningen.

Siedie Abdelkadir ziet regelmatig signalen die wijzen op een gevoel van witte superioriteit. Men is zich dit vaak niet eens bewust. Er lijkt vaak een blinde vlek voor discriminerend gedrag. Verkeerd gedrag moet echter niet vergoelijkend weggelachen worden. Het is van belang om daar over te praten.

De Multiculturele Theatergroep speelde een situatie na die in de praktijk kan voorvallen. Het aanwezige publiek kon hierbij actief meepraten en meespelen. Al sinds januari 2020 is de groep bezig met improvisatietoneel om de ogen te openen voor vernederende situaties van mensen met een bijzondere achtergrond en hoe daar mee om te gaan. In wezen werd er een les in conflictbeheersing verzorgd. Het heel diverse publiek liet zich enthousiast betrekken bij de sketch en het thema.