Uitreiking Cross of Nails op zondag 17 oktober

Wereldwijd bestaat een netwerk van kerken en kapellen waar elke week, meestal op vrijdag tussen de middag, gebeden wordt voor vrede en verzoening. Ook in Wageningen wordt sinds 2014 het Coventrygebed gehouden in de kapel van de Johannes de Doperkerk. De interkerkelijke werkgroep achter het initiatief hoopt zondag 17 oktober in een speciale feestelijke middagviering in de Johannes de Doperkerk het ‘Cross of Nails’ te ontvangen. John Withcombe, de Dean van Coventry, wil dan naar Wageningen komen om het symbool uit te reiken. Hopelijk kunnen veel mensen deze speciale viering bijwonen. De viering begint om 14.00 uur.

De Coventry-gemeenschap en de bijbehorende spiritualiteit hebben hun wortels in de geschiedenis. De Engelse stad Coventry werd op 14 november 1940 gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe. In de ruïnes van de uitgebrande Sint Michaelskathedraal trof men de volgende dag twee dakspanten die in de vorm van een kruis lagen. De Dean van de kathedraal zag dat als een teken dat in reactie op de verwoesting niet gekozen moest worden voor vergelding maar voor verzoening. De nieuwe kathedraal is dan ook in de lijn daarvan vormgegeven.

Na de oorlog ontstond een netwerk van plaatsen waar men samen de taal ging spreken van verzoening. Wekelijks klinkt inmiddels op een groot aantal plekken in de wereld waar oorlogen sporen hebben nagelaten het gebed voor vrede en verzoening. Een Cross of Nails, gemaakt van spijkers uit het dak van de verwoeste kathedraal in Coventry staat symbool voor het netwerk.