16 september: Thema-avond over oorlog om Palestina in de Vredesweek

In het kader van de Vredesweek gaan verzorgt Jan Jaap van Oosterzee, verbonden aan vredesorganisatie PAX, op maandag 16 september in de Bevrijdingskerk een inleiding over de oorlog in Palestina. Hij gaat ook in op de discussie binnen de Nederlandse kerken over het conflict. Ook Radi Suudi, politicoloog met een Palestijnse achtergrond, levert een inhoudelijke bijdrage. Daarnaast is Greet Eijkelenboom, een Wageningse met sterke familiebanden in Israël, gevraagd haar visie over de situatie te geven.

Het kan niemand ontgaan zijn. Op 7 oktober 2023 vielen strijders van Hamas nederzettingen in Israël aan en namen 200 gijzelaars, burgers, onder andere bezoekers van een muziekfestival, gevangen. Direct daarop verklaarde premie Netanyahu dat hij de Palestijnse verzetsbeweging Hamas zou vernietigen. Een nietsontziende oorlog overspoelde Gaza, waarbij 40.000 Palestijnse inwoners van de Gaza-strook, waaronder 10.000 kinderen, werden gedood, een miljoen ontheemden heen en weer werden gestuurd en vrijwel de complete infrastructuur van dit kleine stukje aardbodem, werd vernietigd. Inmiddels dreigen hongersnood, epidemieën en een verdere spiraal van schending van mensenrechten. Het internationaal Strafhof in Den Haag sprak van genocide en maande de staat Israël onmiddellijk maatregelen te nemen om dit te voorkomen.

Opnieuw laaide een heftig debat op over Palestina en Israël. Wat is de positie en wat zijn de rechten van de oorspronkelijke bevolking van Palestina? Wat is het bestaansrecht van een Joodse staat in Palestina? Waarom is het niet mogelijk dat Joodse inwoners en Palestijnen, al of niet seculier, samen in een liberaal-democratische staat wonen? Is een zogenaamde tweestaten oplossing haalbaar en neemt dat de oorzaken voor het 75-jarige conflict weg? Is de staat Israël in feit een koloniaal construct? In de kerken in Nederland woedt het debat over deze vragen al sinds de afkondiging van de staat Israël, vaak op felle wijze.

De Vredesweek is een periode die zich leent om met elkaar te spreken over ieders standpunten ten aanzien van Palestina, over Israël, en over wat er nodig is om mensenrechten te beschermen, veiligheid te waarborgen, een duurzame toekomst in vrede naderbij te brengen. Daarom zijn Jan Jaap van Oosterzee, Radi Suudi en Greet Eijkelenboom gevraagd te helpen dat gesprek op gang te brengen.

Een avond over dit diepingrijpende conflict vergt dat deelnemers zich verplichten respect voor alle aanwezigen te tonen, ruimte te geven aan standpunten van anderen, die zij mogelijk te vuur en te zwaard willen bestrijden, te luisteren naar inleiders en naar elkaar, open te staan voor meningen en benaderingen die niet de hunne zijn.
Dat vergt moed en beschaving.

U bent welkom in de Bevrijdingskerk op maandag 16 september om 20.00 uur!
Ambassade Pax Wageningen, Jaap Schouls, tel 0317-420173.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.